Fra FHI: Koronaråd til de som bor i sameier og borettslag

KAN VÆRE PÅ BALKONGEN: FHIs råd er at man kan bruke balkongen under koronautbruddet. Men man skal passe på avstanden. Les mer i saken!  

Hvordan skal borettslag og sameier gjøre det med fellesarealer, fellesvaskerier og renhold i oppgangen nå under koronautbruddet? Huseierne har fått råd fra Folkehelseinstituttet – FHI.

Av: Carsten Henrik Pihl

Huseierne har fått en rekke spørsmål fra borettslag og sameier som er medlemmer om hvordan man skal håndtere bruken av fellesarealer under koronautbruddet.

Fra Folkehelseinstituttet – FHI, har Huseierne fått disse rådene:

Følg vanlige råd!
I utgangspunktet bør rådene om hjemmekarantene/hjemmeisolering legges til grunn når det gjelder hvordan man kan bruke fellesarealer i blokker/sameier. Se for eksempel her! 

FHI skiller mellom råd til alle, råd til personer i hjemmekarantene (friske, men som har høyere risiko for å bli syke) og råd til personer i hjemmeisolasjon (syke).

Råd til de som er smittet

  • Ikke bruk heis
  • Ikke bruk fellesarealer
  • Ikke bruk fellesvaskerier, boder mm

Personer med påvist covid-19 skal holde seg hjemme og skal ikke bruke fellesarealer. Dette gjelder også for fellesvaskerier i kjellere, å ta heis eller gå i egne boder i fellesområdene.

De som er smittet skal ha fått informasjon av legen som påviste sykdommen eller kommuneoverlegen om hvordan de skal oppføre seg og hva de ikke kan gjøre. Rådet er at de skal holde minst 2 m avstand til andre, også andre i husstanden hvis mulig.
Les mer her! 

 

Personer i hjemmekarantene

Noen er i hjemmekarantene. Dette er friske personer uten symptomer som for eksempel er i karantene etter utenlandsreise eller kontakt med en smittet.

  • Kan bruke fellesarealer
  • Kan bruke fellesvaskerier ol
  • Kan ta heis
  • Men: Ikke gjør det når andre er der!

De som er i hjemmekarantene kan bruke fellesarealer (som fellesvaskerier) så lenge de passer på å bruke dem når det ikke er andre tilstede. Grunnen er at de skal holde avstand til andre. Det samme gjelder om de skal ut med søppel.
Les mer her! 

 

Generelle råd til alle i sameiet og borettslaget

  • Hold avstand!
  • Ikke vær for mange i heisen på en gang!
  • Øk renhold og desinfeksjon!

Generelt anbefales alle å holde litt avstand til hverandre. Det innebærer for eksempel at man ikke bør være for mange i heisen om gangen.

Økt fokus på renhold anbefales generelt i denne situasjonen. Det inkluderer vasking/desinfeksjon av kontaktflater som heisknapper, trappegelendere, dørhåndtak og postkasser – alle gjenstander som mange personer er i kontakt med.

 

Spesielt om bruk av balkonger

Når det gjelder balkonger, er det vanskelig å gi et generelt råd. Det avhenger litt av hvor stor avstand det er mellom balkongene.

Er det slik at man er over 2 meter unna andre personer er det lav risiko for smitte og da kan man bruke balkongene.

 

KOMMER STRAKS: Mulighet til elektroniske årsmøter og generalforsamlinger

SISTE: Det vil bli mulighet til å gjennomføre årsmøter i sameier og generalforsamlinger i borettslag elektronisk.

Det er resultatet etter at kommunaldepartementet sendte en forskrift på hurtighøring onsdag 25. mars.

Årsmøtene og generalforsamlingene vil kunne gjennomføres gjennom elektroniske løsninger etter nærmere regler. Huseierne kommer tilbake med mer så snart forskriften er vedtatt, antakelig rundt 1. april.

Les mer hos Kommunaldepartementet